PERSBERICHTEN

ATLETIC '73 (GENDRINGEN) OPENT NIEUW BAAN:

ATHLETICS CHAMPS PROOF
Zaterdag 1 april opende Atletico ’73, na een periode van 27 jaar, op feestelijke wijze hun compleet gerenoveerde baan. In Gendringen ligt hiermee de tweede baan die specifieke Athletics Champs aanpassingen kent. “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! Mede door het gebruik van meerdere kleuren kunstgras zijn merktekens aangebracht om snel materialen te kunnen neerzetten en duidelijk signalen te kunnen geven voor pupillen. Jeugdleden zullen hierdoor op een korte maar krachtige wijze zien hoe geweldig het is om pupillenatletiek om te vormen naar Athletics Champs”, aldus Gerard Jansen (oud-voorzitter Atletico ’73 en kartrekker renovatieproces).


Gerard Jansen is initiatiefnemer van deze baanrenovatie en in nauwe samenwerking met de Atletiekunie (in de persoon van Rudie Wedel) en Lomme Siebenga (vanuit zijn bureau Siebenga Advies) is het proces van aanbesteding tot ontwerp, renovatie en de uiteindelijke opleverinspecties begeleid en uitgevoerd. De gemeente heeft Atletico ’73 de leidende rol hierin gegeven.


Financiering: Atletico ’73 was al enkele jaren bezig met de beoogde baanrenovatie. Een schets van de totale kostenraming heeft geleid tot een proactief beleid om de financiering rond te krijgen door enerzijds een subsidie van de provincie Gelderland en anderzijds een bijdrage van de gemeente. Het proces van de daadwerkelijke renovatie ging gepaard met een intensieve samenwerking tussen de aannemer en de club. Zo hebben Atletico-leden veel geld verdiend met collecteacties zoals een sponsorloop, een Rabobankactie, collecteren voor Fonds Gehandicapten en zijn inrichtingsmaterialen veelal gezamenlijk ingekocht om zo optimaal gebruik te maken van kortingen.De jeugd heeft de toekomst! Atletico ’73 kent met 160 van de 450 leden een behoorlijk aandeel aan jeugdleden die deelnemen aan wedstrijden. Extra belangrijk waren dus de specifieke aanpassingen op de baan om ‘Athletics Champs-proof’ te worden. Zo is de belijning op de baan voor de 60 en 40 meter horden en de pendelestafette herkenbaar, alsook de merktekens op de rondebaan voor het onderdeel ‘meters maken’. Verder kent de baan een uitbreiding van 6 naar 8 sprintlanen, een uitbreiding van het kogelstoten met een groepstrainingsruimte. Bij het verspringen zijn de twee aanlopen vervangen door één brede aanloop met brede bakken aan weerszijden. De kogelslingerkooi is vervangen door een meer praktische discuskooi, waarbij in en rond de kooi een afwijkende kleur kunstgras is gebruikt zodat de veiligheidszone goed te zien is.


Gerard: “Wij zijn zeer tevreden over het proces en het eindresultaat! Mensen uit de vereniging zijn onder de indruk van wat er allemaal is neergezet. Alle partijen beschouwen deze aanpak als zeer wenselijk om tot mooie resultaten te komen!”.


Pilotfase: Dit renovatieproces bij Atletico ’73 is een zeer succesvolle pilotfase gebleken. Bij het ontwikkelen en optuigen van de renovatie is ingezet op het slim gebruik maken van de kennis van Atletico-leden met bijna 40 jaar ervaring in de baanatletiek, de knowhow van de Atletiekunie en de expertise van een aannemer. Vanuit verschillende kanten is dit traject zodanig goed bevallen dat de Atletiekunie heeft besloten om samen met diverse partners, experts op het vlak van begeleiding van bouwprojecten, een samenwerking te starten in de vorm van een adviesgroep die vanaf april operationeel zal zijn.

SIEBENGA PARTNER IN UNIEK SAMENWERKINGSVERBAND


“More Indoor” is een initiatief van de Atletiekunie en drie strategische partners om clubs, gemeentes en provincies te ondersteunen en begeleiden in het ontwikkelen en realiseren van indoor atletiekaccommodaties. Een modulair concept waarmee een atletiekaccommodatie ingericht kan worden naar de wensen en behoeften van de club.

Om dit project te laten slagen heeft de Atletiekunie op 9 maart, tijdens de Dag van de Sportaccommodaties een overeenkomst getekend met:

1. Odin Wenting Bouwadvies BV voor bouwkundige begeleiding bij de realisatie van (top)sportaccommodaties

2. Siebenga Advies- en Tekenbureau voor de aanleg van een gecertificeerde baan

3. Tamminga Sports als leverancier van de materialen


Met deze samenwerking verbindt de Atletiekunie bouwkundige en sporttechnische expertise met ruim 20 tot 30 jaar ervaring om zo meer duurzame indoor atletiekaccommodaties mogelijk te maken.Op de foto vlnr: Lomme Siebenga, Christian Tamminga, Joëlle Staps, Odin Wenting & Bob Thomassen


Atletiekaccommodaties in Nederland

Nederland telt 203 atletiekclubs die trainen op 193 officiële buiten atletiekbanen. Dit staat in schril contrast met de 10 indoor atletiekaccommodaties die ons land telt. Het Nederlandse klimaat leent zich niet om 12 maanden per jaar buiten te trainen. Zeker voor explosieve atletiekonderdelen is het gevaarlijk om in koudere omstandigheden te trainen. Spieren reageren anders en de korte krachtexplosies leggen een enorme druk op het lijf van een atleet. Jaarlijks is twee derde van de atletiekclubs gedurende een periode van 19 weken op zoek naar indoor trainingsaccommodaties. Vanwege het beperkte aanbod aan indoor atletiekaccommodaties moeten de gemiddeld 110 leden per club minimaal 25km afleggen om een geschikte trainingsaccommodatie te vinden. Slechts 17% hiervan kan terecht bij een indoor atletiekaccommodatie, waarvan een gedeelte naar Duitsland en België reist om te trainen.


Inhaalslag

De Atletiekunie wil een inhaalslag maken en meer clubs de mogelijkheid bieden het gehele jaar in de eigen regio te trainen, zowel binnen als buiten. Daarom is het belangrijk te investeren in kwalitatieve indoor atletiekaccommodaties.Terug naar Samenwerking

Terug naar Home

Terug naar Nieuws

<