ZO LEUK KAN ATLETIEK ZIJN!


Honderdduizenden waren in juli 2016 getuige van het feit dat atletiek fantastisch is om naar te kijken. Verschillende onderdelen, bijvoorbeeld polstokhoogspringen, speerwerpen, en een hardloopnummer, vinden tegelijkertijd plaats. Dit maakt het schouwspel heel gevarieerd. En soms ook spannend als een atleet uit eigen land deelneemt. Of juist verrassend omdat een volstrekt onbekend talent de gouden medaille wint. De Nederlandse atleten lieten zich inspireren door de aanmoedigingen vanuit het publiek en zetten geweldige prestaties neer. Hieronder foto-impressies van de voorbereidingen op de verschillende locaties waarbij Siebenga intensief was betrokken. Daarnaast ook een terugblik op dit mooie evenement.


Olympisch Stadion


Museumplein


Schinkeleiland (opwarmaccommodatie)


Ookmeer (trainingsaccommodatie)


Een terugblik

EERDERE EK NIEUWSBERICHTEN


Renovatie en aanleg atletiekvoorzieningen op schema


In 2015 is de baan van het Olympisch Stadion gerenoveerd en heeft een nieuwe indeling gekregen om alle onderdelen van het EK binnen het tijdschema te kunnen afwerken, waarbij het in beeld brengen door de media een stevige invloed heeft gehad. Siebenga heeft als adviseur van de gemeente Amsterdam de basisindeling verzorgd, waarna de aannemer deze in detail heeft uitgewerkt en uitgevoerd. De toplaag in april aanbrengen was een uitdaging, maar is binnen de beschikbare tijd gelukt.
Van de EK trainingslocatie Ookmeer is afgelopen zomer de rondbaan van een nieuwe asfaltfundering en toplaag voorzien. Afgezien van de aanleg van tijdelijke voorzieningen is ook de trainingsbaan klaar voor het EK.Voor 2016 staat in mei/juni nog de tijdelijke ombouw van de opwarmlocatie Schinkeleiland op het programma en zal in enkele dagen het Museumplein moeten worden omgebouwd naar een wedstrijdlocatie voor de werpnummers.
Aanbesteding EK 2016 accommodaties op basis van "Best Value"


Bij de keuze van een aannemer die de sporttechnische aanpassingen moest doen aan de accommodaties voor het EK 2016 stond voorop dat er geen zorgen mochten zijn of alle werkzaamheden op tijd en naar wens werden uitgevoerd. Met name het ombouwen van het museumplein vlak voor het EK moet vlekkeloos verlopen. Voor de aanbesteding heeft, op advies van Siebenga, de gemeente Amsterdam buro Kragten in de arm genomen. Zij hebben gekozen voor een aanbesteding op basis van prestatie-inkoop, of zoals hun specialist het verwoorde: Je moet blij worden van de expert die je als aannemer inhuurt.


Olympisch Stadion Amsterdam: Renovatie begonnen


Op 29 januari is de eerste schop de grond in gegaan voor de renovatie van de atletiekbaan van het Olympisch Stadion. Antea Group met als aannemer de onderbouw op 1 april opleveren, waarna de toplaag leverancier Polytan nog 3 welen heeft om de asfaltfundering te voorzien van een volkunststof toplaag. Op 21 april moet het stadion worden opgeleverd, zodat de stichting Olympisch Stadion voldoende tijd heeft om het stadion in te richten voor de viering van Koningsdag. Na het oplevern van het stadion zal Antea deze zomer zijn werkzaamheden verleggen naar de atletiekbaan Ookmeer om die op het gewenste niveau als trainingsbaan voor het EK 2016 te brengen.

Bekijk hier de start van de werkzaamheden.Athletics like never before: Atletiek op het museumplein


Het Museumplein in Amsterdam wordt het decor voor de kwalificatierondes voor het speer- en het discuswerpen van zowel de heren als de dames tijdens de EK Atletiek. Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam is akkoord gegaan met de reservering van het Museumplein voor het EK atletiek in 2016. Kort voor het EK moeten we het Museumplein ombouwen tot een officieel wedstrijdveld voor twee dagen van kwalificaties. Kortom: Athletics like never before.

Eerste Nieuwsbrief EK 2016: Belang van atleten voorop


Twee scoreborden van zestig vierkante meter, tachtig camera's, toiletvoorzieningen voor 25.000 toeschouwers. In het Olympisch Stadion wordt hard nagedacht over de inrichting van het terrein waar in 2016 de EK worden gehouden. "We kijken bij alles in eerste instantie naar het belang van de atleten", vertelt Lomme Siebenga, die technisch verantwoordelijk is voor de accommodatie.


Een van de belangrijkste faciliteiten voor de atleten in het stadion is een goede baan. "In het voorjaar van 2015 komt er een nieuwe kunststof toplaag in het Olympisch Stadion en wordt de baan aangepast aan de internationale eisen, die op een aantal punten afwijken van onze nationale eisen. In ieder geval komt er een volkunststof toplaag of een Mondo-baan ", vertelt Siebenga. "Dat is de baan die tegenwoordig bij veel grote toernooien wordt gebruikt." Naast de kwaliteit van de toplaag is ook de kleur belangrijk. Siebenga: "Eigenlijk vindt iedereen dat de baan rood moet zijn en niet blauw. Uiterlijk zal de nieuwe baan er niet veel anders uit komen te zien dan de huidige."

Athletics like never before: EK 2016 Amsterdam


In 2016 is het Olympisch Stadion in Amsterdam het toneel van het Europees kampioenschap Atletiek. Een evenement, waar vele jaren van voorbereiding aan vooraf gaan. De fase van inventariseren van wat aanwezig is en de extra benodigdheden is in volle gang. Alle noodzakelijke binnen- als buitenruimtes moeten goed in kaart worden gebracht. Hetzelfde geldt voor de renovatie van de beoogde atletiekaccommodaties. Het uitgewerkte voorstel betreffende de stadionruimtes en veldindeling liggen inmiddels voor goedkeuring bij European Athletics.De heer Siebenga heeft zitting in het competition management dat het toernooi vorm moet geven. Het ontwerp en tekenwerk van de accommodaties is de verantwoordelijkheid van Siebenga Advies- en Tekenbureau.